Sverige och Mexiko gör historia inom motorsport

Sverige och Mexiko gör historia inom motorsport

Motorsporten har länge haft ett stort intresse i många delar av världen, inte minst i Europa där större delar av alla F1-lopp hålls. Länder som Brasilien, Spanien, Tyskland och även Finland har racerförare som dels har vunnit hela VM, både inom Formel 1 och vid andra typer av motorsport. Men för Sveriges del finns det också massor med spännande nyheter på gång och förare att se fram emot inom motorsport.
 

racing car
Källa:
Unsplash

Felix Rosenquist - vinnare i Indycar

Då Formel 1 är en sport som väldigt få får vara med i, har många svenskar vänt sig till andra typer av motorsport. Indycar är en sådan där Felix Rosenquist har tagit motorvärlden med storm, när han vann sitt första lopp inom amerikansk formelracing. Det var på Road America i Wisconsin som han åkte om föraren Pat O’Ward för att ta sin allra första första plats. Han hade haft en seg helg innan och inte lyckats ta någon pallplats under de senaste loppen. Det här är en stor vinst för Sveriges och svensk racings del och såklart för den svenska föraren själv. Indycar är en sport som är väldigt stor i USA och inom racing men kanske inte lika stor här. Senast en svensk vann ett lopp inom formelbilsracing var 2002 då Kenny Bräck vann säsongsfinalen av ChampCar i Mexico City. 

Två svenskar i Dakar-rally

De två svenskarna Mattias Ekström och Emil Bergquist har även deltagit i en av de mest kända rallyloppen som finns. Ett rally som tidigare körts i Afrika kördes i år i Saudiarabien. Det 800 mil långa Dakar-rallyt är verkligen något av en utmaning. En utmaning som de båda nu tagit sig igenom.

"– Jag kan säga att det krävs en hel del kämparglöd för att orka med hela Dakarrallyt", säger Ekström.

Även om själva Dakar-rallyt är något nytt för dem är de inga nybörjare inom motorsport. Ekström har tidigare vunnit VM i Rallycross medans Bergquist har vunnit Junior-VM i Rally. De hade vissa framgånger under rallyt och kunde placera sig bland topp tio i sin klass tidsmässigt men på grund av vissa motorproblem missade de tyvärr SS8 och behövde bärgas.

Sergio Perez skriver historia - för sig själv

En annan förare som blivit historisk är Sergio Perez. Även om han inte är svensk eller inte skriver historia för någon annan än sig själv har han vunnit sitt första F1-lopp någonsin. Det var när Lewis Hamiltons ersättare, George Russell, under loppet i Bahrain fick punktering som tvåan Sergio Perez enkelt kunde köra om och ta sin första vinst.

 

"- Jag saknar ord. Det har tagit mig tio år att ta mig hit. Det här är helt otroligt, jag vet inte vad jag ska säga." säger mexikanen enligt Sportbladet.

 

bet365 hittar du all information om motorsport och sportsbetting. Perez står sig även hyfsat bra till att lyckas med en bra placering i hela Formel 1 VM för det här året, då han har en odds på 33/1 att vinna hela mästerskapet.

racing car tarmac
Källa:
Unsplash

Svenskar kommer och går inom motorsport men med legender som Kenny Bräck och Ronnie Pettersson har Sverige många gånger funnits på kartan när det gäller någon form av motorsport. I takt med att intresset för sporten ökar finns det också chans att fler och fler slår igenom i de stora sporterna.