Formel 1

Formel 1

Formel 1: 2021 blir sista säsongen med gamla regler


I mars är det dags för formel 1-säsongen att rulla igång. Under tjugotre GP-lopp ska det avgöras vem som kommer att bli världsmästare, och vilket stall som kommer att bli konstruktörsmästare. Den här säsongen kommer att vara extra speciell. Det är sista gången serien körs med det gamla regelverket. Tanken var från början att ett nytt reglemente skulle börja gälla vid årsskiftet, men det har flyttats fram ett år och därmed skapat helt nya möjligheter.

Det innebär att Lewis Hamilton har möjlighet att vinna sin åttonde VM-titel, och kanske till och med ta sin 100:e GP-seger. Detta kommer nämligen att bli svårare när de nya reglerna börjar att gälla.

Förväntningar på säsongen

Eftersom 2021 har blivit lite utav ett extra år för formel 1-stallen förväntas alla att ge allt för att ta hem titlarna.

Det är Lewis Hamilton som är förhandsfavorit att vinna förarmästerskapet. Sport och sportspel experterna har gett sina rapporter och oddset för att britten blir världsmästare igen är 1.40. Hans stall Mercedes är förhandsfavoriter att vinna konstruktörsmästerskapet, men de är inte lika självklara som tidigare år. I slutet av 2020 visade Red Bull Racing att de är i god form. Senaste gången de vann titeln var 2013, men efter segern i Abu Dhabi-GP visade de att de är redo att jaga Mercedes hela vägen till mål.

Red Bull är samtidigt inte de enda som jagar topplaceringar. Renault, som numer heter Alpine, kan bli ett stall att se upp för. Det här året kommer de att köra med förarna Fernando Alonso och Esteban Ocon. Deras stall har även genomgått ett personalbyte och på pappret är deras stab den bästa.

Trots att Hamilton är den stora favoriten finns det de som tror att det kommer att vara tightare om placeringarna. Med fler stall som kan slåss om konstruktörstiteln innebär det fler förare på topplatserna. Förutom Lewis och Valtteri Bottas för Mercedes, finns det experter som tror på Max Verstappen och Sergio Pérez i Redbull, Daniel Ricciardo i McLaren och Sebastian Vettel i Aston Martin. Det är också många som är nyfikna på vad Mick Schumacher, som i år kör för Haas F1 Team, kan bidra med. Mick är son till den legendariske föraren, Michael Schumacher. Han har tidigare kört i formel 2 och gör debut under 2021.

Nytt reglemente 2022

Efter årets säsong kommer formel 1 att förändras. Det kommer att införas budgettak på stallen för att skapa en jämnare konkurrens. Det kommer att läggas till fler lopp, varav säsongen 2022 kommer att ha minst 25 GP-lopp. Tävlingsdagarna kommer att gå från fyra till tre dagar.

För att göra det jämnare kommer bilarna att bli tyngre och vissa delar kommer att standardiseras för att vara lika för alla. Detta komma att göra att bilarna blir några sekunder långsammare. Det kommer också att bli enklare för förarna att göra omkörningar, vilket hoppas skapa mer spänning.

När de nya reglerna kommer är det trott att det kommer att bli svårare för förare och stall att behålla den dominans som vi är vana att se. Det innebär att Lewis Hamiltons rekord, både nuvarande och kommande, kan bli oerhört svåra att slå i framtiden. Det kommer samtidigt att öppna upp möjligheter för andra förare att vinna lopp.